Her finder du de bedste kantareller

Selvplukkede kantareller er en gratis luksus. Få her eksperternes bedste tricks. Vidste du fx, at kantareller ikke må skylles under vand?

Undgå vand, når du renser svampe

Rens altid dine svampe ude i skoven, så du undgår, at alle dine svampe bliver beskidte af sand og jord, når de bliver blandet sammen i kurven. Det er regel nummer et, siger biolog Nick Leyssac fra Danmarks Naturfredningsforening.

Han anbefaler, at du medbringer dette grej på svampeturen:

  • En god svampebog
  • En kurv, så svampene ikke bliver mast. Plastikposer er ikke egnet, da svampene hurtigt bliver smattede og rådner
  • En lille kniv, så kan du snitte det dårlige af svampene og gennemskære for at bestemme svampetypen.
  • En lille børste til at fjerne skidt.

Rensning er ikke så nemt, som man umiddelbart skulle tro. Svampe suger ekstremt meget vand, hvis man skyller dem, og selvom det virker oplagt at rense noget, man har fundet på skovbunden med vand, er det en dårlig idé. 

Nick Leyssac foreslår følgende: – Rensning foregår med en kniv, hvor stokken med jord på skæres af, og rester af jord og sand kan børstes væk med en børste. Er nogen svampe meget beskidte, kan man adskille helt rene og beskidte i mindre bøtter nede i svampekurven. De rene er ofte direkte klar til panden, når du kommer sulten hjem.

Svampe kan holde sig få dage i køleskabet

Biologen fra Danmarks Naturfredningsforening forklarer, at svampe kun kan holde sig få dage i køleskabet. Men hvis de skal i fryseren, er det nødvendigt at blanchere dem først. Det gøres ved at smide dem på panden, hvor de afkoger sig selv. De svinder en fjerdedel ved ‘kogningen’, og herefter skal de køle af og kan smides i fryseren i poser.

Kantareller egner sig særligt godt til tørring. Det gør man i åben oven ved 50 grader på varmluftsindstilling.

De bedste steder til at plukke svampe i Danmark

1. Dyrehaven

I dette store skovområde er det største antal af gamle træer i Nordeuropa, og derfor er her også en del svampe, som ikke findes andre steder – de gror nemlig kun på gamle træer. I Dyrehaven kan du bl.a. finde kantareller, Karl Johan rørhat, andre store rørhatte.

2. Kongelunden

I modsætning til Dyrehaven og andre ‘almindelige’ skove er den ikke naturskov, men blev plantet i 1800-tallet på Amager tæt på Københavns centrum. Her er en del sjældne svampe på grund af de gode jordforhold, men knap så mange spiselige, så hav svampebogen klar!
I Kongelunden kan du bl.a. finde følgende spisevampe: Brunstokket rørhat, rødmendende fluesvamp, stor trompetsvamp og champignoner.

3. Tisvilde Hegn i Nordsjælland

En af de meste klassiske svampesteder i Danmark. Når du kommer et stykke ind i skoven, er der egetræer og birketræer og en ideel, næringsfattig jordbund til spisesvampe. Så husk, du skal forbi den første del af nåleskoven og ind til den mere sandholdige jord og de ældre træer. Her er der et sandt paradis for kantareller.

4. Tornby Klitplantage

Det gamle klitområde i Vestjylland dækker et kæmpe skov-areal, som blev beplantet med især nåletræer i starten af 1900-tallet og derfor et glimrende svampested. Her kan du finde: Kantareller, Tragtkantareller, Brungul rørhat, Brunstokket rørhat, Granmælkehat og Karl Johan rørhat.

Læs om flere svampesteder i det store Svampeatlas

Læs også: 6 tips til at finde kantareller

Denne artikel er oprindeligt publiceret 2. oktober 2015 og genudgivet i forbindelse med kantarelsæsonen 2023.

Kilde: Politiken

Mest læste artikler